Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избегне въвличането си в конфронтацията между Пекин и Вашингтон за Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в самолета си след тридневно държавно посещение в Китай, пише европейската редакция на Politico.

След като прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин по време на пътуването си, Макрон подчерта любимата си теория за "стратегическа автономия“ на Европа, вероятно водена от Франция, която трябва да се превърне в "третата суперсила“.

По думите му, "големият риск“, пред който е изправена Европа, е, че тя "попада в кризи, които не са наши, което й пречи да изгради своята стратегическа автономия“.

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия ентусиазирано подкрепиха концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските служители постоянно се позовават на нея в отношенията си с европейските страни, отбелязва изданието. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще помогне да се ускори тази тенденция.

"Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка“, казва Макрон в интервюто. "Въпросът, на който европейците трябва да отговорят … в наш интерес ли е да ускорим [криза] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай“, отбеляза той.

Само часове след като полетът му напусна Гуанджоу и се отправи обратно към Париж, Китай започна големи военни учения около самоуправляващия се остров Тайван.

Тези учения бяха отговор на 10-дневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Ин-вен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато преминаваше "транзит“ през Калифорния. Хора от обкръжението на Макрон, разказват, че той е щастлив, че Пекин поне е изчакал да излезе от китайското въздушно пространство, преди да започне симулираното учение "обкръжаване на Тайван“.

Макрон и Си са обсъждали Тайван "интензивно“, според френски служители, придружаващи президента. Последният изглежда е възприел по-помирителен подход от САЩ или дори от Европейския съюз.

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение“, заяви пред Си Дзинпин от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон за част от посещението му. "Заплахата [от] използването на сила за промяна на статуквото е неприемлива.“

Си отговори, като каза, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава.

Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем достоверно да кажем на Тайван "ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там“? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите“, отбеляза държавният глава.

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон“, коментира Янмей Сие, геополитически анализатор в Gavekal Dragonomics. "Някои от нейните лидери дори вярват, че подобен световен ред може да бъде по-изгоден за Европа.“

На тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен миналия четвъртък в Пекин Си Дзинпин е отказал да разговаря само по две теми – Украйна и Тайван – според събеседник на изданието, който е присъствал в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна и омаловажи скорошното си посещение в Москва“,  казва този човек. "Той явно беше ядосан от САЩ и много разстроен от Тайван, от транзита на тайванския президент през САЩ и [факта, че] външнополитически въпроси бяха повдигнати от европейците".

На тази среща Макрон и фон дер Лайен са заели подобни позиции по отношение на Тайван. Но впоследствие Макрон прекара повече от четири часа с китайския лидер, в голяма част от които присъстваха само преводачи, и тонът му беше много по-помирителен от този на Фон дер Лайен, когато разговаряше с журналисти.

Макрон също така твърди, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ за оръжия и енергия и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия.

Той също така предложи Европа да намали зависимостта си от "екстратериториалността на щатския долар“, ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

"Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали“, категоричен е той.

Докато седеше в каютата на своя самолет A330 с качулка с надпис "French Tech“ на гърдите, Макрон заяви, че вече е "спечелил идеологическата битка за стратегическа автономия“ за Европа.              

Той не засегна въпроса за продължаващите гаранции за сигурност на САЩ за континента, който разчита в голяма степен на американската помощ за отбрана на фона на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална позиция във военно отношение. Страната обаче е допринесла много по-малко за защитата на Украйна срещу нахлуването на Русия, отколкото много други съюзници.