Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще се срещне със собственика на Twitter и Tesla Илон Мъск преди откриването на икономическата конференция Choose France във Версай, съобщава телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник в Елисейския дворец.

По данни на медията на срещата ще бъде обсъдена работата на Twiiter в Европейския съюз, както и темата за "зелената" индустрия в контекста на дейността на Tesla. След разговори с Макрон Мъск ще бъде поканен на работен обяд с френския финансов министър Бруно Льо Мер.

По-рано Елисейският дворец съобщи, че френският бизнес очаква да събере 13 милиарда евро за различни проекти от международни инвеститори по време на конференцията Choose France. Един от тези проекти включва привличането на 5,2 млрд. евро за завод на тайванския концерн Prologium за производство на батерии от ново поколение, благодарение на което ще бъдат създадени общо 3000 работни места. На същото място със съдействието на китайската технологична компания XTC и френската Orano ще бъде изграден завод за производство на компоненти и рециклиране на батерии на стойност 1,5 млрд. евро.

Останалите средства ще бъдат набрани за проекти в различни области - от фармацевтиката до производството на мебели. Във форума ще участва президентът на Франция.