Френският президент Еманюел Макрон е заявил, че се надява да постигне съгласие за прекратяване на огъня в основните конфликти в света до летните олимпийски игри и, че разчита на подкрепата на различни партньори, включително лидера на Китай. Френският президент е направил коментар в интервю за RMC и BFMTV по повод предстоящите олимпийски игри, чийто домакин е Франция.  

Макрон е допълнил, че ще се опита да положи максимални усилия за "олимпийско примирие", като е уточнил, че има предвид и войната между Израел и ХАМАС, и войната между Русия и Украйна, както и войната в Судан.

Той иска да привлече много партньори за тази цел.

"Президентът на Китай (Си Дзинпин) ще дойде в Париж след няколко седмици. Помолих го да помогне. През 2022 г. ние също се изправихме пред такава задача преди Зимните олимпийски игри, домакинствани от Китай... Така че това може да бъде и дипломатически момент за мир, е допълнил Еманюел Макрон.  

Президентът е заявил още, че Франция е уверена в успешната церемония по откриването на Олимпиадата на река Сена през юли, но има резервни варианти, в случай че ситуацията със сигурността го изисква.

По-рано директорът на вътрешната сигурност на Франция заяви, че е загрижен за  възможността от терористични атаки по време на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж.