Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обяви визита в Китай в началото на април и призова Пекин да "ни помогне да окажем натиск върху Русия“ да прекрати войната в Украйна, предава AFP.

Говорейки ден след като Китай призова за спешни мирни преговори, като представи план за за прекратяване на войната в Украйна, Макрон заяви, че мирът е възможен само ако "руската агресия бъде спряна, войските изтеглени и териториалният суверенитет на Украйна и нейния народ бъде зачетен“.

"Фактът, че Китай се ангажира с мирни усилия, е нещо добро“, заяви френският лидер, като отново поиска от Пекин "да не доставя никакви оръжия на Русия“.

Той също така ще потърси помощта на Пекин за "оказване на натиск върху Русия, за да гарантира, че никога няма да използва химически или ядрени оръжия и че ще спре тази агресия преди преговорите“.

Китайският документ от 12 точки, призоваващ за "политическо уреждане“ на кризата, следва обвиненията от Запада, че Пекин обмисля оръжейни доставки за Русия - твърдение, което Пекин отхвърли като невярно.