Държавният глава на Франция Еманюел Макрон потвърди, че очаква в близко бъдеще да проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, за да обсъди, наред с други неща, ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Съответното той сподели в интервю за TF1.

"Планирам да разговарям отново с президента Путин след разговора с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия, по-специално по темата за гражданската ядрена енергия. Трябва да продължим да помагаме на Украйна, да се стремим да избегнем ескалация, да защитим ЗАЕЦ и да подготвим диалога за деня, когато всички ще седнат на масата за преговори“, коментира френският лидер.

По-рано, по време на посещението си в САЩ, Макрон заяви на пресконференция с американския си колега Джо Байдън, че възнамерява да проведе нов телефонен разговор с Путин в близко бъдеще.

По време на интервюто той отбеляза, че "координира тези контакти с германския канцлер Олаф Шолц“. Френският президент добави, че разговорите му във Вашингтон с Байдън са имали подобна цел. "Отидох там, включително и за съгласуване“, уточни държавният глава на Франция.

Според Макрон "Франция от самото начало на кризата се е грижила конфликтът да не се разпространи в сферата на гражданската ядрена енергетика, тъй като на територията на Украйна са разположени няколко атомни електроцентрали“ .

Френският лидер пристигна в САЩ на 29 ноември за второ държавно посещение след идването си на власт през 2017 г. За първи път той посети страната през 2018 г. по покана на тогавашния лидер на Белия дом Доналд Тръмп. Текущата програма на Макрон приключи на 2 декември.