Държавният глава на Франция Еманюел Макрон подчерта необходимостта от защита на критичната инфраструктура на Европа след експлозиите по двата газопровода "Северен поток“ и призова за изработването на общоевропейска стратегия за тази цел, предава ТАСС.

"Нашата критична инфраструктура включва газопроводи, кабели, сателити и се нуждаем от европейска стратегия, за да я защитим“, заяви френският лидер на пресконференция след първата среща на Европейската политическа общност (ЕПО) в Прага.

По време на срещата на представители на 44 държави в Прага, според думите на Макрон, е било възможно да се стигне до "общо разбиране“, че такава инфраструктура "трябва да бъде защитена на европейско ниво“. В същото време той подчерта, че разработването на подобна стратегия трябва да се извършва не само от страните от ЕС, но и от други държави на континента, по-специално участвалите в срещата в чешката столица.

Освен Макрон, министър-председателят на Чешката република Петър Фиала и премиерът на Молдова Мая Санду присъстваха на пресконференцията след тази среща. Във встъпителните си думи Макрон, който инициира създаването на формата, каза, че срещата е позволила "да се съберат 44 суверенни държави“ от Европа, които "виждат себе си като част от единен континент <...> от Кавказ до Исландия“.

В същото време на заключителната пресконференция не присъства нито председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, нито премиерът на Украйна Денис Шмигал. Въпреки че според самия Макрон форматът на ЕПО предполага подобряване на отношенията със страните, желаещи да се присъединят към ЕС, Киев показа хладно отношение към френската идея. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че страната му не се нуждае от "сурогати за статут на кандидат“ и допълни, че подобни предложения "демонстрират второстепенно отношение към Украйна“.