Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна във Вашингтон на петдневно държавно посещение, в рамките на което ще проведе разговори с американския си колега Джо Байдън, предава AFP.

Самолетът на френския лидер е кацнал във военната база "Ендрюс“ край Вашингтон около 19:40 часа местно време (02:40 часа българско време).

В рамките на днешния ден френският държавен глава ще посети централата на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) заедно с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Срещата между Макрон и Байдън е насрочена за 1 декември. На разговорите с американския лидер френският президент възнамерява да обсъди редица въпроси, включително търговските спорове между двете страни. Пътуването на Макрон се провежда 15 месеца след сключването на сделка за доставка на подводници за Австралия, която в ущърб на интересите на Париж беше формализирана през септември 2021 г. от Вашингтон, Канбера и Лондон.

За да покажат готовност за укрепване на връзките с френския съюзник, американските власти поканиха Макрон на държавно посещение. То ще се проведе със специални протоколни почести, които този формат предполага.