Френският президент Еманюел Макрон се придържа към позицията за необходимостта от предоставяне на гаранции за сигурност на Русия след края на военния конфликт в Украйна, отхвърляйки критиките по този въпрос от страна на украинските власти.

"Нашата роля е да подготвим мира и когато той дойде, ще са необходими преговори. Необходимо е Русия да бъде на масата за преговори като страна в конфликта, за да се изгради устойчив мир“, заяви той във вторник в интервю за телевизионните канали LCI и TF1.

Макрон отбеляза, че за Украйна от своя страна Франция вече дава гаранции за сигурност, като й доставя оръжие. В същото време президентът подчерта, че въпреки военната помощ на Париж за Киев, той е категорично против по-нататъшна ескалация и въвличането на Франция в конфликта като страна в конфликта.

"Нека всеки, който ме упреква, че обсъждам такава тема, да ми обясни какво предлага. Хората, които отказват да се подготвят и работят по това, предлагат тотална война. Това ще засегне целия континент“, предупреди Макрон и добави, че е категорично против.

Така президентът коментира публичните атаки срещу него от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов и някои европейски политици, които не са съгласни с тезата на Макрон за необходимостта от предоставяне на гаранции за сигурност на Русия. По-рано той каза в интервю за телевизионния канал TF1 след посещението си в САЩ, че бъдещата европейска архитектура за сигурност трябва да осигури гаранции за Русия.