Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци“, докато подкрепят страната в борбата й срещу Русия, пише BBC.

"Със сигурност наближаваме момент за Европа, в който не трябва да бъдем страхливци“, заяви френският лидер по време на посещение в Чешката република.

"Войната се завърна на наша земя“, добави той.

Очаква се Макрон да разкаже по-късно този вторник в Прага, наред с други неща, как точно Париж ще участва в операцията, предложена от Чешката република за съвместно закупуване на снаряди за режима в Киев в трети страни.

На практика Чешката инициатива, която получи подкрепа от Дания и Нидерландия и предварителни сигнали за подкрепа от Съединените щати, Белгия и Канада, има за цел да се превърне в платформа за свързване между купувачи от Европейския съюз, които искат да закупят боеприпаси от трети страни , и производители на военна продукция извън ЕС, посочиха преди в Елисейския дворец.

От месеци Франция не желае да се съгласи с плана, вместо това се застъпва подхода "купувайте европейско“, който според военните анализатори на Запада не отговаря на "най-неотложните нужди“ на Киев. Едва миналата седмица Париж смекчи позицията си.

Очевидно призивът на френския президент "да не бъдем страхливци“ е отправен преди всичко към германския канцлер Олаф Шолц. За крайно обтегнатите отношения между лидерите на двете европейски сили тези дни усилено се пише в западните медии, като се посочва, че миналата седмица Макрон фактически се е подиграл на Шолц за неговата мудност и нерешителност в подкрепата на Украйна, а ръководителят на германското правителство разкритикува френския държавен глава за оскъдната му финансова подкрепа за режима в Киев.