Френският президент Еманюел Макрон подкрепи автономния статут на Корсика "в рамките на Френската република", но предупреди, че всички прехвърлени правомощия за средиземноморския остров трябва да бъдат съгласувани с френската държава - а не "против" нея, предаде France 24.

Обръщайки се към корсиканското събрание по време на пътуване до Аячо, Макрон е заявил, че е време да се "изгради автономията на Корсика в рамките на републиката“ и е нарекъл този ход "исторически“.

"Трябва да продължим напред и за да направим това, трябва да включим Корсика в нашата конституция“, е подчертал той пред събрание, доминирано от корсикански националисти, повечето от които се застъпват за независимост от Франция.

Френският президент е поставил шестмесечен срок за правителството и корсиканските политически партии да се споразумеят за предложена ревизия на конституцията, която след това ще бъде разгледана от парламента в Париж.  

"Това няма да бъде автономия срещу държавата, нито автономия без държавата“, е предупредил той.

Правителството на Макрон изтъкна перспективата за автономия на Корсика в навечерието на президентските избори във Франция миналата година, надявайки се да успокои дните на бурни протести, предизвикани от смъртта в затвора на корсиканския националист Иван Колона. 

Корсиканските националисти, които включват както сепаратисти, така и защитници на автономията, отдавна настояват за по-големи правомощия на острова и признаване на корсиканския като официален език.  

Подобни искания остават много чувствителни във Франция, където политиците рутинно изтъкват необходимостта от защита на единството и националната идентичност на страната. 

След десетилетия на насилие, националистите на Корсика са приели  демократичния процес. Но експертите предупреждават, че търпението се изчерпва на фона на нарастващото разочарование от липсата на напредък.