Френският президент Еманюел Макрон предложи реформиране на Европейския съюз и превръщането му в съюз на "много скорости“, пише Politico. Според него това е необходимо, ако ЕС ще включва Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани.

"Опасно е да мислим, че можем да се разширяваме без реформи. Мога да свидетелствам, че за Европа е доста трудно да напредне по чувствителни въпроси с 27 членове. С 32 или 35 членове няма да е по-лесно“, заяви той. "Ще ни трябва кураж, за да се съгласим на по-голяма интеграция в някои области и може би дори на Европа на много скорости“.

Засега Макрон не е уточнил каква Европа на много скорости предлага, но отбеляза, че това е необходимо, за да може ЕС да запази своята привлекателност. А според източниците на изданието правителството на Макрон работи върху концепцията за Европа, в която ще има неформални групи от страни членки, работещи по конкретни политически въпроси.

Макрон даде да се разбере, че ще представи мислите си за тази реформа в близко бъдеще, преди изборите за ЕС, насрочени за следващата година.

Изданието припомня, че още през юни Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за ЕС и някои политици призовават да се започнат преговори за присъединяване с тях тази година.

В същото време Макрон отделно, по време на реч пред посланиците на различни страни, отбеляза, че подкрепя Украйна: "Русия не може и не трябва да печели. Това би означавало край на всякакво доверие в международното право. През следващите години Украйна ще се превърне в инвестиция по отношение на дипломация и ресурси“, цитира думите му Politico.