Френският президент Еманюел Макрон осъди "новия империализъм“ в Индийско-Тихоокеанския регион, като е обещал Франция да засили присъствието си в региона, за да защити суверенитета на по-малките държави, пише европейската редакция на Politico.

"В Индийско-Тихоокеанския регион и особено в Океания, се появява нов империализъм и логика на властта, която застрашава суверенитета на няколко държави, най-малките, често най-уязвимите“, е заявил Макрон в реч във Вануату. Френският президент е на петдневно посещение в южната част на Тихия океан, като е посетил френската територия Нова Каледония, Папуа Нова Гвинея и архипелага Вануату.

Макрон  не е назовал страните, които е обвинил в "нов империализъм“ в регион, където Китай води все по-засилена външна политика, а САЩ също увеличават присъствието си.

Френският президент е осъдил "незаконния риболов" в морските води, експлоатацията на редки минерали и заемите, предлагани на по-малките държави.

Макрон стъпва внимателно в Тихия океан между историческия съюз на Франция със САЩ и други западни страни и желанието му да играе ролята на "балансираща сила“ в региона. Това е позиция, която е предизвикала критики в миналото, особено когато той заяви пред POLITICO , че Европа не трябва да бъде "последовател на Америка“ и да "взема пример“ от САЩ по отношение на Тайван.

Посещението, първото на френски президент след обиколката на Шарл дьо Гол в региона през 1966 г., има за цел да отбележи "повторното участие“ на Франция в Индийско-Тихоокеанския регион, което е разочаровано от изключването на Франция от алианса AUKUS през 2021 г. Франция има амбицията да застане "рамо до рамо“ със страните от Тихия океан, за да подкрепи "тяхната независимост и суверенитет“, е подчертал Макрон.

"Глобалният ред е напълно нарушен от желанието на новите световни сили да застрашат световния ред и да нахлуят в други страни, както Русия нахлува в Украйна“, е допълнил той.

"Други големи регионални сили ви подлагат на изпитание, подлагат на изпитание нашия морски суверенитет“, е отбелязал той. "Франция има няколко територии в Тихия океан, включително Нова Каледония, Френска Полинезия и островите Уолис и Футуна.

Макрон е заявил, че смята, че е легитимно да се правят подобни предупреждения предвид колониалните връзки на Франция с региона. "Ние сме наследници на това минало“, е припомнил той. Вануату е френско-британски "кондоминиум“, известен като Новите Хебриди, докато не получава независимост през 1980 г. Френският президент също е произнесъл речта си на френски и английски, два от официалните езици на нацията.

Междувременно Пекин се стреми да увеличи влиянието си в южната част на Тихия океан, по-специално подписвайки споразумение за отбрана със Соломоновите острови миналата година. Съединените щати също отговориха с нова помощ за региона и подписване на пактове за отбрана, включително с Папуа Нова Гвинея.

Макрон е обявил нови инвестиции за развитие, откриване на офис за френската агенция за развитие и засилено сътрудничество в областта на морското наблюдение. Според Le Monde френските инвестиции в региона са по-малки от тези на Австралия, която е похарчила 74 милиона евро (147.60 милиона лева) за Вануату миналата година, в сравнение с 8 милиона евро (15.96 милиона лева) от Франция.