Държавният глава на Франция Еманюел Макрон игнорира призивите на украинския президент Володимир Зеленски в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността за членството на страната му в НАТО, коментират в редакцията на седмичното издание Le Journal du dimanche.

"За Макрон Алиансът не е подходящ инструмент за преосмисляне на отношенията с Русия. Членовете на НАТО не бяха напълно прозрачни в намеренията си и това беше възприето от Москва като експанзионизъм“, заключава изданието след интервю с Макрон.

"Това отчасти обяснява действията на Владимир Путин, след като произнесе реч срещу Запада на конференцията в Мюнхен през 2007 г.“, поясни Макрон.

Френският лидер призова и за укрепване на европейската отбранителна политика и на инициираната от него Европейска политическа общност. "Макрон би искал да изясни на своите събеседници в Централна и Източна Европа, както членове, така и кандидатстващи за присъединяване в ЕС, че трябва да бъдат разумни в очакванията си. Той смята, че и Германия трябва да се придържа към тази позиция.

В края на септември 2022 г. Зеленски подписа молба за ускорено присъединяване към НАТО. На 6 октомври миналата година еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че Киев не може да се присъедини към Алианса в условията на военни действия на украинска територия.

В рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен в петък Зеленски, говорейки чрез видеовръзка, заяви, че "няма алтернатива на Украйна в ЕС, няма алтернатива на Украйна в НАТО“.