Държавният глава на Франция Еманюел Макрон увери лидерите на профсъюзите в готовността на правителството да изслуша конкретни предложения за пенсионна реформа, но не отговори на искането им за лична среща, съобщава агенция AFP, като се позоваване на писмо, изпратено от президента до ръководителите на професионалните асоциации.

"Правителството, както винаги, ви слуша, за да продължим по пътя на диалога, да търсим иновативни решения, без да застрашаваме необходимостта от възстановяване на устойчивия баланс на нашата пенсионна система“, пише Макрон в текста.

Френският президент подчерта, че "не омаловажава степента на недоволство" и "загрижеността на гражданите, че може никога да не получат пенсия". Той припомни, че след президентските избори миналата година се е срещал със синдикални лидери, проведени са и множество консултации между синдикатите и правителството, след което е решено увеличаването на възрастта за пенсиониране да бъде ограничено до 64, а не до 65 години, и са били направени редица промени в законопроекта.

Също така френският лидер посочи продължаващите преговори между синдикатите и парламентарните групи. Според него дебатът по този въпрос продължава повече от предишните дискусии за пенсионна реформа.

"Като гарант на институциите (на властта) трябва да спестя време на парламента“, подчерта президентът. Той добави, че реформата е необходима, тъй като броят на пенсионерите в страната заплашва да надхвърли 20 милиона души през следващите години. "Преминаваме през изключителен период и трябва да посрещнем сложните предизвикателства, пред които сме изправени, така че потвърждавам ангажимента си да търся всяка възможност... за идентифициране на основните области на реформи, необходими за изграждането на по-силна, справедлива и издръжлива нация“, заключи Макрон.

По-рано представители на осемте най-големи синдиката и пет младежки организации изпратиха писмо до Елисейския дворец с искане за премахване на пенсионната реформа. Те заклеймиха "липсата на реакция" от страна на президента и правителството на масовите протести и стачки в частния и публичния сектор. Освен това обществени лидери поискаха лична среща с Макрон. В писмото си до тях той не отговори на това предложение и премиерът Елизабет Борн призова в сряда противниците на реформата да обсъдят всички въпроси с министъра на труда Олисие Дюсо. В тази връзка ръководителят на най-големия френски синдикат - Общата конфедерация на труда (CGT) Филип Мартинес обеща да засили борбата срещу пенсионната реформа, ако властите не оттеглят законопроекта.