Държавният глава на Франция Еманюел Макрон планира да посети Германия следващата седмица, за да обсъди въпроса за гаранциите за сигурност на Украйна, съобщава британската телевизия Sky News.

Уточнява се, че Макрон трябва да пътува до Германия следващия вторник.

Украинските власти призовават Запада да формира гаранции за сигурността на страната на фона на войната с Русия. Те, според представителите на Киев, са необходими, за да осигурят защита за периода преди присъединяването на Украйна към НАТО.

Управляващите в Киев обаче очакват в рамките на срещата на върха на Алианса, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс, да бъдат постигнати определени споразумения по въпроса за гаранциите за сигурност.

Европейският съюз вече предложи гаранции за сигурност на Украйна чрез обещание да предостави необходимите на страната оръжия.

Припомня се, че наскоро Макрон призова Запада да предостави силни гаранции за сигурност за Украйна, докато тя продължава да се бие срещу руската армия. Освен това бе съобщено, че Франция е готова да договори споразумения с Украйна, целящи да й предоставят гаранции за сигурност, които ще й помогнат да се защити в дългосрочен план.

На свой ред НАТО се опитва да формира нов модел на отношения с Украйна. Алиансът обмисля няколко варианта за гаранции за сигурност.