На 22 март държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще говори на живо от Елисейския дворец по темата за пенсионната реформа, която предизвика масови протести в страната, съобщава телевизионният канал BFM.

Речта на френския лидер е предвидена под формата на интервю, което ще бъде проведено от журналисти от телевизионните канали France 2 и TF1. Събитието е предвидено да започне в 13:00 часа местно време (14:00 часа българско време). Обръщението на френския президент ще се състои в навечерието на пореден ден на масови стачки и протести - 23 март.

В понеделник и двете предложения за вот на недоверие към френското правителство, поставени на гласуване в Националното събрание (долната камара на парламента) от депутати от опозицията, не успяха да съберат необходимия брой гласове. Сега опозицията има възможност поне да отложи влизането в сила на законопроекта. Една от възможностите е да се оспорят отделни разпоредби или целият законопроект в неговата цялост в Конституционния съвет. Председателят на парламентарната фракция на "Националното обединение" Марин льо Пен и лидерът на парламентарната фракция на лявата партия "Непокорена Франция" Матилд Пано вече обявиха намерението си да подадат съответните искания.

Реформата, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и премахване на редица специални пенсионни режими с цел осигуряване на финансов баланс на социалната система, бе представена през януари. Предложените промени веднага предизвикаха множество протести. На 16 март френският премиер Елизабет Борн обяви приемането на законопроект за изменение на пенсионната система, заобикаляйки гласуването в долната камара на парламента.

Представители на профсъюзи и опозиционни политически партии осъдиха този ход и призоваха за нови стачки в цялата страна.