Френският президент Еманюел Макрон не изключва да подаде оставка, съобщи радиостанция Europe 1, позовавайки се на източници.

"Оставката на президента не е табу, трябва да се обмислят всички варианти <...> Той е готов да пожертва края на президентския си мандат“, казва близък до президента събеседник.

Отбелязва се, че Макрон е обсъждал този сценарий с човек от обкръжението си през последните седмици. Вариантът не е предпочитан, но може да увеличи "драмата“ на ситуацията.

Твърди се, че Макрон също може да се съгласи да управлява съвместно с дясната партия Национално обединение, ако те спечелят парламентарните избори, за да ги "остави радостно да се провалят“ до следващите президентски избори през 2027 г.

В неделя, след обявяването на предварителните резултати от изборите за Европейски парламент във Франция, според които Националният обединение изпреварва повече от два пъти коалицията на привържениците на Макрон, френският лидер обяви разпускането на Националното събрание и провеждането на предсрочни парламентарни избори в два тура - на 30 юни и 7 юли.

Както съобщи телевизионният канал RTL, позовавайки се на проучване на Toluna Harris Interactive, десните може да получат относително мнозинство в Националното събрание след предсрочните избори.

Окончателни резултати от изборите за Европейски парламент във Франция:

"Национално обединение" - 31,37% от гласовете;

коалиция с партията на Макрон "Възраждане" - 14,6%;

листа за депутати от Социалистическата партия и партия "Обществено място" - 13.83%;

"Непреклонена Франция" - 9,89%;

"Републиканци" - 7,25%;

"Еколози" - 5,5%;

"Реконкиста" - 5,47%.