Френският президент Еманюел Макрон в понеделник отвори вратата за преместване на церемонията по откриването на Олимпиадата - която в момента е парад на лодки по река Сена - на по-традиционно място, пише европейската редакция на Politico.

"Имаме резервни сценарии, план B и план C“, заяви Макрон, изброявайки две опции: церемония, "ограничена“ до района на Трокадеро, от другата страна на Сена от Айфеловата кула, или прехвърляне на събитието на най-голямото спортно съоръжение във Франция – Стад дьо Франс.

Традиционно на миналите Олимпиади церемонията по откриването се е провеждала на главния стадион, но според спортния всекидневник L’Équipe опцията за Стад дьо Франс до тази сутрин не е била открито разглеждана в организационния процес.

Предложената церемония по откриването на Сена вече беше значително намалена поради съображения за сигурност. Плановете за церемония по откриването, която може да посрещне до 600 000 души, бяха отменени в полза на формат само с покани до около 300 000 зрители.

Франция повиши предупреждението си за тероризъм до най-високо ниво след атаката срещу концертна зала в Москва миналия месец, което показва, че властите смятат, че атаката може да бъде неизбежна. Сигурността за футболен мач от Шампионската лига миналата седмица в Париж беше "значително“ засилена след заплаха от групировката "Ислямска държава“.

"Страната ни е под ударите на тероризма и това, което терористите искат, е да ни спрат да мечтаем. Ние се организираме и се съпротивляваме“, заяви Макрон, като подчерта, че церемонията по откриването край Сена все още е предпочитаният вариант.

"Няма наивност, правоохранителните органи са мобилизирани на изключително ниво“, увери той, като добави, че церемонията на 26 юли ще "покаже Франция в най-добрия й вид“.