Френският президент Еманюел Макрон в интервю пред телевизионните канали TF1 и France 2 заяви, че в случай на евентуално разполагане на западни войски в Украйна френските сили няма да преминат в настъпление срещу Русия.

"Какво се случва в Украйна? Война, която е екзистенциална за нашата Европа и за Франция. Поставихме твърде много ограничения, така да се каже, в нашия речник. Ние не ескалираме. Ние не сме във война с Русия“, заяви държавният глава.

Според Макрон, ако Франция все пак бъде принудена да изпрати войски в Украйна, тогава "единственият, който ще понесе отговорност, е режимът в Кремъл“.

"Няма да сме ние. Никога няма да преминем в настъпление, никога няма да вземем инициативата", увери той.

Френският президент, обяснявайки пускането си на идеята за изпращане на войски в Украйна, подчерта, че в сегашните условия е необходимо да се попречи на Русия да спечели войната, която "се води на европейска земя“.

"Франция е силата на мира. Но днес, за да има мир в Украйна, не трябва да сме слаби. Затова трябва да гледаме на ситуацията трезво и с решителност, воля и смелост да кажем, че сме готови да инвестираме ресурси за постигане на нашата цел, която е да гарантираме, че Русия няма да спечели“.

Напомняме, че френският президент Еманюел Макрон по-рано заяви, че "евентуалното изпращане на западни войски в Украйна не може да бъде изключено“. Впоследствие той добави, че резонансните му думи са внимателно обмислени.