Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обеща на украинския си колега Володимир Зеленски да достави на Киев танкове AMX-10 RC, съобщава Reuters, позовавайки се на информация от Елисейския дворец.

"Президентът реши да разшири военната помощ, която вече се предоставя на Киев, като се съгласи да достави леки танкове AMX-10 RC“, обяви Макрон след след едночасов телефонен разговор със Зеленски.

"Това е първият път, в който танкове, разработени на Запад, ще бъдат доставени на украинската армия“, добави говорител на Елисейския дворец. Той не уточни колко военни машини се предвижда да бъдат прехвърлени и кога може да стане това.

Колесните танкове или тежките бронирани машини AMX-10 RC са разработени от френската компания Nexter и са произвеждани в периода от 1976 до 1994 г. Съкращението RC означава Roues-Canon ("Оръдие на колела“). 17-тонната бойна машина е оборудвана със 105-мм оръдие и две 7,62-мм картечници. Екипажът се състои от четирима души. В момента 248 танка на въоръжение във Франция, според Министерството на въоръжените сили на страната, като постепенно се заменят с нови бойни разузнавателни машини Jaguar от 2020 г. насам.

На 20 декември Макрон каза, че Париж е изпратил ракетни установки Crotale и системи за противовъздушна отбрана в Киев и планира да предостави нова партида оръжия и боеприпаси в началото на годината. Сред тези доставки се очакват самоходни артилерийски установки (САУ) Caesar, които Париж иска да заеме от поръчаните преди това от Дания.

Към днешна дата Франция е предала на Украйна 18 самоходни оръдия Caesar. Френското министерство също одобри предоставянето на Киев на 155-мм гаубици TRF1, които бяха пуснати на въоръжение през 1979 г.

Освен това Франция вече е дарила на Украйна бронирани превозни средства, противотанкови ракети Milan, преносими системи за противовъздушна отбрана Mistral, униформи, сухи дажби, радиационна, химическа и биологична защита.