Френският президент Еманюел Макрон не възнамерява да "моли за прошка" за колонизацията на страната му в Алжир и нейната роля във войната за независимост, съощава Politico, като се позовава на негово интервю, публикувано в сряда във френския седмичник Le Point.

Алжир придоби своята независимост през 1962 г. след осемгодишна война, отнела стотици хиляди животи - повечето от тях на алжирска страна, а жестокостта на войната, която включваше екзекуции и изтезания срещу алжирски националисти, остава болна тема за Франция, тъй като имаше трайно въздействие върху нейната политика и общество.

През 2017 г. тогавашният кандидат за президент Макрон описва френската колонизация като "престъпление срещу човечеството“, нарушавайки традицията на внимателно претеглени формулировки по темата от френските политици и лидери.

Изявлението му предизвиква вълни във Франция и събужда надежди в Алжир, че той ще доближи двете страни към помирението.

След избирането му обаче, френският президент смекчи изявленията си. Въпреки че осъди убийството на десетки алжирци от френската полиция по време на протест през 1961 г. в Париж като "непростимо“ през 2021 г., той се въздържа от предложението за държавно извинение за колониалното минало на Франция.

"Да се говори за Алжир е потенциално опасно, но е необходимо“, сподели Макрон. 

"Трудно е, защото това е дълбока тема за всяка държава“, което създаде "70 години травма“, добави той.

"Отказахме се от правото си да споменаваме тази епоха. Цяло поколение френски политици допринесе за пропуска и се изгради около него“, призна френският президент.

Въпреки това "не зависи от президента на републиката да претендира за оценка на колониализма“, завърши Макрон.