Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е провел среща с премиера Елизабет Борн в Елисейския дворец, за да обсъдят възможността за разпускане на Националното събрание (долната камара) на парламента, ако депутатите отхвърлят законопроекта за пенсионната реформа в окончателния му вид. Това съобщава телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник от правителството в Париж.

Според източника консултациите относно целесъобразността на разпускането на долната камара на парламента ще продължат на 16 март, докато властите обмислят различни стъпки, предвидени от закона. Възможно е правителството да прибегне до конституционна разпоредба, която позволява реформата да се извърши с указ на изпълнителната власт без гласуване в двукамарния парламент. На този етап властите се надяват да "убедят депутатите в необходимостта да гласуват за приемането на реформата“, обясни събеседникът на редакцията.

AFP съобщи, че Макрон възнамерява лично да присъства на гласуването на 16 март в Народното събрание.

И двете камари на френския парламент на отделни заседания ще разгледат окончателния проект на пенсионната реформа, съгласуван на 15 март от съвместна комисия от депутати и сенатори. Сенатът (горната камара) планира да гласува предложението в сутрешните часове на деня, а Националното събрание ще заседава следобед. Към вечерта на 15 март някои депутати все още не бяха взели решение за това как ще гласуват за проекта.

Плановете за реформа на пенсионната система предизвикаха поредица от масови протести на водещи профсъюзи във Франция. Правителственият проект бе представен в средата на януари. Националното събрание не успя да приключи първото четене в предвидения срок. Проектът бе изпратен в Сената, където бе одобрен.