Френският президент Еманюел Макрон ще отлети до Африка тази седмица в опит да противодейства на Русия, която се опитва да измести Франция от континента, след като Париж претърпя поредица от военни и политически неуспехи в бившата си сфера на влияние, съобщава Reuters.

Макрон ще посети три африкански държави около басейна на Конго, както и Ангола, като фокусът на пътуването е привидно далеч от проблемните бивши колонии на Франция в Сахел.

Преди пътуването се очаква френският президент да изложи новата си африканска политика в пресконференция в Елисейския дворец.

Обиколката идва малко повече от седмица, след като Буркина Фасо изгони френските войски и прекрати военно споразумение, което позволи на Франция да се бори с бунтовниците в западноафриканската държава, превръщайки се в последната aфриканска страна, която отхвърли помощта на Париж.

Франция изтегли силите си от Мали миналата година, след като хунтата там започна да работи с руски военни изпълнители, слагайки край на десетилетни операции срещу ислямистки бунтовници.

Руската ЧВК "Вагнер“ също бе разположена в Централноафриканската република, предизвиквайки страхове в Париж от ефект на доминото в момент, в който западните страни се опитват да лобират страните от Глобалния юг срещу Русия заради войната в Украйна.

Макрон обвини Русия, че подхранва антифренска пропаганда в Африка, за да изпълнява "хищнически" амбиции.

"Трябва да бъдем по-отдалечени от идеята за загуба на влияние, което обхваща много неща. В тези страни има интензивно търсене на връзки с Франция“, изтъкна един от съветниците на френския президент.

По време на пътуването Макрон ще се съсредоточи върху околната среда, като ще участва в среща на върха за горите в Габон и ще се срещне с африкански художници. Очаква се той да даде повече яснота относно новата военна стратегия на Франция на континента.