Френският президент Еманюел Макрон иска да присъства на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се проведе в Република Южна Африка, пише Opinion, позовавайки се на източници.

Вестникът отбелязва, че френският президент се надява да присъства на срещата на върха, "като ще се стреми да се доближи до нововъзникващите сили“.

"Според нашата информация френският държавен глава е помолил южноафриканския си колега Сирил Рамафоса, домакин на следващата среща през есента, да му позволи да отиде“, се казва в статията.

Самото издание нарича тази идея "малко луда", тъй като Макрон ще бъде във форума на асоциация, "която иска да се конкурира с ръководеното от САЩ глобално управление". Opinion отбелязва, че Макрон може да бъде първият западен лидер, който ще присъства на среща на върха на "много затворения клуб БРИКС“.

Южноафриканските власти търсят начини, които ще позволят на руския президент Владимир Путин лично да участва в срещата на върха на БРИКС. Едно от решенията предполага Путин да бъде представен от руското външно министерство на срещата, другото е участието на руския президент чрез видеовръзка.

Освен това Южна Африка може да се обърне към Китай, който беше домакин на срещата на върха на БРИКС миналата година, да организира домакинството на срещата и този път.