Френският президент Еманюел Макрон планира да пътува до Берлин в понеделник, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц за работна вечеря,разкриха пред POLITICO трима служители, запознати с подготовката за визитата.

Срещата, при условие че Шолц се е възстановил от COVID, ще се падне на историческа дата - 3 октомври, денят на обединението на Германия. Целта ще бъде да се координират позициите на Франция и Германия преди неформалната среща на върха на лидерите на ЕС в Прага в четвъртък и петък.

Начело на очаквания дневен ред са енергийната криза, ограничаването на цените на газа, неотдавнашните взривове на тръбопровода в Балтийско море и новите санкции на Русия, които Европейската комисия предложи в сряда.

Лидерите също така планират да обсъдят подкрепата за Украйна и френско-германското сътрудничество в областта на отбраната - чувствутелна, тъй като и Франция, и Германия са изправени пред критики, че не предлагат на Киев адекватна военна помощ и не успяват да осигурят надеждна автономна европейска отбрана.

На масата ще бъде и газопроводът MidCat от Иберийския полуостров до Северна Европа. Френското правителство обясни в сряда, че преоценява дали да се откаже от съпротивата си срещу финализирането на тръбопровода за газ и водород.

Нито Берлин, нито Париж все още официално са потвърдили срещата заради положителния тест за коронавирус на Шолц в понеделник. Говорител на канцлера обаче заяви пред репортери в понеделник, че е "много обнадежден“, че той ще бъде възстановен до седмица, което ще му позволи да участва в празненствата в понеделник за обединението на Германия в Ерфурт.

Според предварителния план Шолц ще се върне в Берлин след тържествата, за да приеме Макрон за работна вечеря, вероятно в Шлос Мезеберг, бароков замък на север от Берлин, използван като къща за гости на правителството.

Мнозина ще следят дали срещата ще доведе до обявяването на военна помощ за Украйна. И двамата лидери са подложени на натиск да изпратят на Украйна бойни танкове като част от пакета. Въпреки че се очаква Макрон скоро да обяви още оръжия за Киев, като гаубици "Цезар“, бойните танкове вероятно няма да бъдат в списъка, според официални лица.

"[Украинците] отправиха някои искания, по-специално за "Цезар“, заяви Макрон пред репортери в Ню Йорк миналата седмица. "Направихме доставки, ще направим още. Имаме и друга техника“.

Шолц подчерта в сряда в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, "че Германия няма да спре да предоставя конкретна подкрепа на Украйна политическа, финансова и с хуманитарна помощ, както и в защита на нейния суверенитет и териториална цялост, включително с доставки на оръжия“, заяви говорител на Берлин.

Шолц има планирани още срещи на високо ниво за следващата седмица: във вторник той ще приеме нидерландския министър-председател Марк Рюте в Берлин за преговори по климата, преди да отпътува за северния испански град Ла Коруня в сряда за испанско-германските правителствени консултации.

В четвъртък Шолц ще продължи пътуването си до Прага за първата среща на "Европейската политическа общност“, среща на върха на лидери от страни от ЕС и съседни страни, която Макрон инициира. В петък лидерите на ЕС ще се съберат в Прага за неформална среща на върха на Европейския съвет.