Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изпратиха съвместно писмо до сръбския президент Александър Вучич, в което го призовават да покаже "максимална решителност и готовност“ за вземане на трудни решения, "които водят до напредък в диалога между Косово и Сърбия, под егидата на ЕС“, предава Танюг.

"Последните напрежения показаха, че спешно са необходими конструктивни стъпки както на практическо, така и на политическо ниво. Затова възложихме на нашите съветници по външната политика и политиката на сигурност, Йенс Плетнер и Емануел Бон, да осигурят пряка подкрепа на Мирослав Лайчак в неговите усилия. Предлагаме нашите съветници, заедно с Лайчак, да посетят Косово и Сърбия, за да проучат възможностите за бързо придвижване на процеса“, посочват Шолц и Макрон в писмото до Вучич.

"Убедени сме, че в светлината на руската агресия срещу Украйна трябва да положим по-големи усилия, така че европейската перспектива на страните от Западните Балкани да стане реалност и да бъдат решени дългосрочните двустранни и регионални спорове. Пълното нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия е от съществено значение за региона“, подчертават германският канцлер и френският президент.