Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция трябва да подобри палиативните грижи и до края на лятото ще има проектозакон за това дали трябва да бъде разрешена някаква форма на асистирана смърт, предава Reuters.

Той заяви, че законопроектът ще се основава на работата на група от 184 произволно избрани френски граждани, които обсъждат въпроса от декември. Те са приключили работата си този уикенд, като 76% от тях заявяват, че подкрепят разрешаването на някаква форма на помощ за смъртта на тези, които я искат.

Макрон не уточни дали иска евтаназията или асистираното самоубийство да бъдат разрешени във Франция или дали законопроектът ще включва едното или и двете. Той заяви, че обмислянето на въпроса ще продължи дотогава, но консенсусът е важен по такъв чувствителен въпрос.

Националният съвет на лекарите на Франция, заяви, че се противопоставя на включването на лекари в подпомагането на хората да се самоубият.

Асистираното самоубийство, когато медицинският персонал дава на някого средствата да се самоубие,  или доброволната евтаназия, където лекарят играе активна роля, за да сложи край на живота на дадено лице по негово искане, е разрешено в няколко страни в Европа.

Асистираната смърт е легална в Швейцария от 40-те години на миналия век.

Тя е законна в Белгия, Нидерландия, Люксембург и Испания, а миналата година италианец, парализиран преди 12 години при пътнотранспортно произшествие,  се превърна в първия случай на асистирано самоубийство в страната.

Има разгорещени дебати в други страни от ЕС, включително Португалия.

Някои държави приемат само пасивна евтаназия, при която по искане на пациента се спират някои медицински лечения, причиняващи смъртта на лицето.