Френският президент Еманюел Макрон е разгневил администрацията на САЩ с коментарите си за евентуално изпращане на чужди войски в Украйна, тъй като те се опасяват, че подобен ход може да доведе до сблъсък с Русия, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с дискусиите между съюзниците.

Според събеседника на агенцията, намеците на Макрон са били направени, за да принудят руския президент Владимир Путин да се вразуми, но служители, запознати с дискусиите в НАТО за Украйна, казват, че думите може да имат обратен ефект.

Други служители, които говориха с Bloomberg при условие за анонимност, настояват, че коментарите на Макрон също не са много умни от гледна точка на оперативната сигурност, тъй като, както отбелязва агенцията, няколко държави вече тихомълком са разположили някои войски в Украйна.

Източникът на агенцията заявява, че някои премиери от ЕС очакват лидерство от Макрон, а мнозина приветстват твърдата му позиция спрямо Русия.

В същото време Bloomberg отбелязва, че критиците на френския президент казват, че той повече говори, отколкото действа.

В този контекст агенцията дава пример с чешката инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна в страни извън ЕС. Миналия месец Макрон каза, че подкрепя чешката инициатива, но Франция все още не е обявила финансовия си принос към нея.

Въпреки полемиката около коментарите за евентуално изпращане на западни войски в Украйна, Макрон отказа да отстъпи, настоявайки, че изявленията му са добре обмислени, но също така подчерта, че Франция няма да следва "логиката на ескалация“ в отношенията с Москва.

Впоследствие, коментирайки повдигнатата от него идея, Макрон отбеляза, че ако подобен сценарий се реализира, френските сили няма да преминат в настъпление срещу Руската федерация.