Френският президент Еманюел Макрон и новият италиански премиер Джорджия Мелони проведоха разговори в Рим в неделя в първата, макар и неформална среща между двамата политически лидери и първата визита на чуждестранен лидер след назначаването на новото италианско правителство, предава Reuters.

Макрон в публикация в Туитър на италиански след срещата каза, че двете страни трябва да продължат да работят заедно, "с диалог и амбиция“.

Макрон и Мелони обсъдиха текущи европейски въпроси, включително необходимостта от предоставяне на бързи и общи отговори на повишените цени на енергията, подкрепата за Украйна и управлението на мигрантските потоци, се казва в изявление на кабинета на италианския премиер.

Мелони, първата жена министър-председател на Италия, официално пое поста от Марио Драги като ръководител на правителството по-рано в неделя, след като тя и новият й екип от кабинета официално положиха клетва в събота в Рим, давайки на страната най-дясното правителство след Втората световна война, припомня агенцията.

Партията на Мелони "Италиански братя" има неофашистки корени, но тя се опита да създаде умерен имидж по време на предизборната кампания, изоставяйки предишната си антиевропейска реторика и обещавайки да запази Италия в сърцето на европейските и западните институции.

Лидерите на Европейската комисия в Брюксел й изпратиха поздравителни съобщения в събота.

Макрон, който в неделя присъства на конференция в Рим, насочена към търсене на начини за насърчаване на световния мир, ще се срещне с папа Франциск в понеделник.