Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси след съобщения за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това съобщи телевизионният канал BFM TV, позовавайки се на източник в Елисейския дворец.

"Президентът на републиката проведе телефонен разговор с ръководителя на МААЕ след обстрела на атомната електроцентрала в Запорожие“, каза говорител на администрацията на Макрон. По думите му "до края на деня френският лидер може да проведе телефонен разговор и с украинския президент Володимир Зеленски“.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа. Русия пое контрола над нея в края на февруари. Към настоящия момент всичките шест блока на централата са прехвърлени в режим на студено спиране. През септември, след като мисия на МААЕ посети ЗАЕЦ, организацията призова за създаването на зона за безопасност около съоръжението, за да се предотвратят аварии поради военните действия. В момента продължава обсъждането на географските параметри на подобна зона.

Мощни експлозии разтърсиха района на АЕЦ "Запорожие“ в нощта срещу неделя, което още веднъж подчертава спешната необходимост от създаване на зона за физическа и ядрена безопасност около съоръжението. Това подчерта по-рано генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси.

"Експертите на МААЕ, които са в ЗАЕЦ, докладваха на централата на Агенцията, че сутринта, местно време, са прозвучали над дузина експлозии както в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа, така и на площадката на централата. Екипът на МААЕ също може да заключи за част от експлозиите от щетите по нейните прозорци", се казва в разпространеното съобщение.

Позовавайки се на информация, предоставена от ръководството на централата, екипът на МААЕ съобщи, че някои сгради, системи и оборудване са повредени, но тези щети "не са критични за ядрената безопасност и сигурност".

Няма данни за пострадали. Експертите на МААЕ са в тесен контакт с ръководството на централата и ще продължат да оценяват и докладват за ситуацията.