Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е организирал тайна среща в Елисейския дворец с главните редактори на водещи медии в страната, от които е поискал да разпространят "добра дума“ за планираната пенсионна реформа. При това събитието е било организирано на 17 януари, само два дни преди масовите протести в страната. Това разкри журналистът Ив Роже в гостуване за предаване на телевизия TV5.

Точно преди милиони да излязат на улицата, за да протестират срещу плановете му за реформа на пенсионната система, Макрон е събрал в резиденцията си 10 главни редактори на "мейнстрийм медии“, включително от Le Figaro, BFMTV и Le Monde. На срещата той се е опитал да ги убеди да "разпространяват добра дума и такива изрази, така че президентската му дума да се "напои“ в общественото мнение – и може би дори да му повлияе“, разкри Роже пред TV5.

Срещата е била тайна, така че журналистите не са имали право да цитират Макрон или дори да съобщят, че са разговаряли с него, добави тя.

Като доказателство за твърдението си Роже цитира бюлетина от 18 януари от електронното издание Politico, в който се споменава среща, организирана от Макрон за "предаването на някои съобщения, без камери или микрофони“, като също така посочва статии от тези издания, отразяващи основните точки на Президентството относно плановете за пенсионна реформа.

Планът на Макрон, който включва постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предизвика незабавна вълна от възмущение от работници и синдикати. След като бяха публикувани подробности за реформата, на 19 януари страната се превърна в арена на национални стачки и протести. Най-малко два милиона души излязоха по улиците, според данни на профсъюза CGT.

Синдикатът също съобщи за 400 000 протестиращи в столицата Париж, като най-малко още 20 000 са излезли в южния крайбрежен град Ница.

Министерството на вътрешните работи определи цифрата за цялата страна на 1,12 милиона, включително 80 000 протестиращи в Париж.

През следващите седмици се очакват още стачки и протести.