Френският президент Еманюел Макрон е домакин на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман за разговори, фокусирани върху Близкия изток и войната в Украйна, пише европейската редакция на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Макрон ще притисне бин Салман, известен още като MBS, да използва влиянието си върху Русия по време на обяд на четири очи в Елисейския дворец, според служител в президентския дворец, който не е бил упълномощен да говори публично.

MBS прекарва една седмица в Париж, през която се очаква да участва в срещата на върха за нов глобален финансов пакт и да присъства на прием във френската столица следващия понеделник в подкрепа на кандидатурата на Саудитска Арабия за домакин на световния панаир Експо 2030.

Посещението на Бин Салман и продължителността на престоя са предизвикали остри укори от неправителствени организации, които водят кампании срещу нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия и след бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., според съобщенията, поръчано от самия MBS. Правозащитни организации също са разкритикували ролята на Макрон в спомагането за нормализиране на позицията на саудитския принц в дипломатическата сфера след международния шум около убийството на Хашоги.

"Макрон е главният архитект на реабилитацията на саудитския принц от 2018 г. насам“, е заявила генералният секретар на Amnesty France Агнес Калмар в интервю за AFP, добавяйки, че Макрон трябва да направи "всичко по силите си“, за да спаси няколко млади саудитци на смъртна присъда.

Официалният представител на Елисейския дворец обаче е отрекъл Франция да помага за реабилитирането на MBS, като се има предвид, че той вече е бил приет в няколко западни столици и е имал срещи с глобални лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън. Макрон и бин Салман се срещнаха на работна вечеря през юли миналата година.

Що се отнася до войната в Украйна, Саудитска Арабия в миналото е имала двусмислена линия, гласувайки в подкрепа на резолюциите на ООН, осъждащи агресията на Русия, но също така се е противопоставяла на призивите на САЩ да увеличат производството на петрол, което би изяло петролните приходи на Русия.

Но според Елисейския дворец Саудитска Арабия е показала, че е "напреднала“ по този въпрос.

"Това, което искаме … е [Саудитска Арабия] да ни помогне да ускорим победата на Украйна, което би довело до преговори между Украйна и Русия … Въз основа на разговорите знаем, че те споделят тази визия“, е заявил същият служител от Елисейския дворец на брифинг с репортери.

Разговорите между Макрон и бин Салман също ще се фокусират върху подновените отношения между Саудитска Арабия и Иран и как те могат да помогнат за разрешаване на напрежението в Ливан.