Президентът на Франция Еманюел Макрон допусна участието на руския държавен глава Владимир Путин на срещата на лидерите на Г-20 през ноември в Бразилия, ако това би било "полезно“, но отбеляза, че поканата на трябва да бъде подкрепена от всички членове на формата, предава RFI.

На съвместна пресконференция с Макрон президентът на Бразилия Лула да Силва заяви, че възнамерява да отправи покана към Путин. Той обаче не изключи, че той може да бъде арестуван в латиноамериканската страна на основание издадената от Международния наказателен съд заповед.

"Не аз решавам това, съдът трябва да реши, а президентът (на Бразилия - бел. ред.) не дава оценка на решенията на съда. Изпълнява ги или не... Ако той (Путин – бел. ред.) дойде, той знае какво ще се случи“, заяви той.

Макрон категорично подчерта, че поканата на лидера на Кремъл на срещата на Г-20 трябва да бъде въпрос на консенсус в редиците на Г-20.

Ако срещата може да бъде "полезна, трябва да го направим“, но "ако създава разделение, няма съмнение“, не покана към Путин не трябва да има, добави той.