Държавите, които отказват да вземат страна срещу Русия във войната в Украйна, са "съучастници“ на "новия империализъм“ на Москва, заяви френският президент Еманюел Макрон в пламенна реч пред Общото събрание на ООН, пише европейската редакция на Politico.

"Тези, които мълчат днес, служат – независимо дали против волята си или тайно с определено съучастие – на каузата на един нов империализъм“, каза Макрон.

В някои от най-силните си коментари от началото на войната Макрон каза, че агресията на Русия срещу Украйна бележи "връщане към ерата на империализма и колониите“ и подчерта, че светът е изправен пред избор между "война и мир“.

Докато западните съюзници като Франция показаха обединен фронт срещу Русия след нахлуването й в Украйна, отговорът беше по-приглушен в Африка и Азия, отбелязва изданието.

Някои страни не са склонни да осъдят Русия твърде категорично, тенденция, която е отразена в гласуването в ООН през април, 58 страни, включително Индия, Бразилия, Южна Африка и Индонезия, се въздържаха по време на гласуването на резолюция за изключване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

Говорейки пред делегати от цял ​​свят, френският президент призна "чувството за несправедливост“, изпитвано от страните, които са били засегнати от последиците от войната, свързани с храната, енергията и техните икономики. Но той също отправи силно предупреждение към онези, които искат да останат в позиция на "неутралитет“.

"Искам да кажа нещата съвсем ясно днес: тези, които искат да имитират борбата на необвързаните, като отказват да се изразят ясно, правят грешка и това ще има исторически последствия“, заяви той, визирайки Движението на необвързаните по време на Студена война.

В опит да покаже, че Франция не е безразлична към въздействието на конфликта върху по-бедните страни по света, Макрон също обяви в речта си, че Франция ще финансира транспортирането на украинска пшеница до Сомалия в партньорство със Световната програма за прехрана на ООН.

Самият френски президент беше обвинен от критици, че не подкрепя изцяло Украйна, поради решението му да запази отворени линиите за комуникация с Кремъл, както и предишни коментари, че не иска да "унижава“ Русия на фона на войната.

Говорейки в ООН, Макрон каза, че ще продължи своя "диалог“ с Русия в опит "да се върнем към мира“.