Френският президент Еманюел Макрон на форума за сигурност в Братислава, Словакия е призовал Западът да даде на Украйна "осезаеми и надеждни“ гаранции за сигурност и е припомнил своите думи от 2019 година за "мозъчната смърт", в която е НАТО", но според него Русия е успяла да събуди алианса, цитира The Guardian.

Подчертавайки, че Украйна "днес защитава Европа“, Макрон е заявил, че е в интерес на Запада Киев да има гаранции за сигурност от НАТО.

"Ето защо аз съм "за“ и това ще бъде предмет на колективни преговори през следващите седмици … за предлагане на осезаеми и надеждни гаранции за сигурността на Украйна“, е добавил той.

Еманюел Макрон е заявил, че различни членове на НАТО могат да предоставят тези гаранции за момента, докато Украйна чака да се присъедини към алианса.

"Трябва да изградим нещо между сигурността, предоставена на Израел, и пълноправното членство“.

Френският държавен глава е произнесъл реч по време на посещение в Словакия. На събитието Globsec, фокусирано върху въпросите на регионалната сигурност, е прелюдия в дългосрочен план за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11-12 юли.

Макрон е припомнил своето изказване, че западния отбранителен алианс е "в мозъчна смърт“, но е допълнил, че инвазията на Русия миналата година "е разтърсила НАТО за да се събуди“.

"Трябва да помогнем на Украйна днес с всички средства за провеждане на ефективна контраофанзива“ срещу руските сили, е заявил Макрон.

"Това е, което правим в момента. Трябва да засилим усилията си, защото това, което ще се случи през следващите няколко месеца, дава шанс дори за... траен мир.

Макрон също така призова страните от ЕС да купуват европейски оръжия и да придобият способности за нанасяне на удари в дълбочина.

"От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме“, е допълнил той.

"Европа на отбраната, европейски стълб в рамките на НАТО, е незаменима. Това е единственият начин да бъдем надеждни... в дългосрочен план“, е заявил той.

След Словакия Макрон ще посети Молдова в четвъртък, където ще се срещне с други европейски лидери, включително и извън Европейския съюз.