Единство, подкрепа за Украйна и европейски суверенитет. В Словакия Еманюел Макрон се опита да успокои източноевропейските си колеги, които се опасяват, че Русия ще направи отстъпки, за да сложи край на конфликта по-бързо, пише Le Figaro. Около обяд държавният глава изнесе реч на форума GLOBSEC (като стана първият френски президент, който участва), посветен на проблемите на регионалната сигурност, месец преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, насрочена за 11-12 юли. Лидерите на съюзниците и правителствените ръководители ще трябва да потвърдят своята политическа и военна подкрепа за Украйна, която вече 15 месеца страда от агресията на Русия, която тормози и други съседни държави, бивши част от Съветския съюз.

Путин събуди НАТО

Еманюел Макрон, който през 2019 г. стигна до заключението, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт“, сега вече смята, че руският президент Владимир Путин е "събудил Алианса с мощен електрошоков удар“, когато е изпратил войски в Украйна. "Днес трябва да помогнем на Украйна с всички сили, за да проведе ефективна контранастъпление“, заяви той. "Това е важно. Това е, което правим. Трябва да увеличим помощта, защото възможността за мирно и трайно уреждане е поставена на карта през следващите месеци", добави френският президент.

"Трябва да направим тази контраофанзива нещо заслужаващо доверие... Може би войната ще продължи, тогава ще трябва да оценим ситуацията и да видим как да пренасочим подкрепата си. Но ако я отслабим, решим се на прекратяване на огъня или замразен конфликт, времето ще работи за Русия, трябва ясно да разберем това“, предупреди държавният глава.

Надеждни гаранции за сигурност за Украйна

Еманюел Макрон потвърди, че Западът трябва да предостави на Украйна конкретни и надеждни гаранции за сигурност, с много по-голяма амбиция от преди. "Това ще бъде предмет на колективни дискусии през следващите седмици, преди началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли“, отбеляза френският президент. Според него "Украйна днес защитава Европа". Тя е "оборудвана с толкова много оръжия“, че е в интерес на Запада да й предостави "надеждни гаранции за сигурност на многостранна основа“.

Разширяване на ЕС

Що се отнася до чисто европейските въпроси, Еманюел Макрон призова ЕС да преразгледа политиката си на управление и да създаде няколко формата, които да отговорят на стремежите на страните от Източна Европа и Балканите да се присъединят към блока. "Това е единственият начин да се отговори на легитимното желание на Западните Балкани, Молдова и Украйна да се присъединят към Европейския съюз и да се запази геополитическата ефективност“, отбеляза той в навечерието на срещата на върха на Европейската политическа общност в Кишинев, на която ще участват 47 страни.

"Европейският съюз не е създаден да разширява границите си... затова е много важно за нас да разберем това. Да, той трябва да се разширява и модернизира, със сигурност трябва да бъде иновативен, за да съществува в няколко формата", посочи президентът , призовавайки ЕС да бъде превърнат във "велика демократична сила, разнообразна, но обединена“.

Отбраната на Европа

Според Еманюел Макрон "европейската отбрана“ – "европейски стълб в рамките на НАТО“ – е необходима, за да бъде надеждна в дългосрочен план. Държавният глава призова европейците да придобият "способностите да нанасят дълбоки удари" и да купуват европейско оръжие. "Ние, европейците, трябва да имаме собствена отбрана в бъдеще и да поемем отговорност за съседните региони“,подчерта  той на форума Globsec в Братислава. "Нашата география няма да се промени“, "Русия ще си остане Русия със същите граници“ и "трябва да изградим пространство“, което "ще ни позволи да съжителстваме мирно, без никаква наивност, с бъдещата Русия“, заключи той.