"Франция не планира да изпраща свои войски в Украйна в близко бъдеще", в това увери френският президент Еманюел Макрон в интервю за новинарския портал Novinky.cz и вестник Právo преди посещението си в Прага във вторник (5 март).

Макрон реагира на множеството международни реакции на една от забележките му относно войната в Украйна по време на срещата с 26 държавни глави в Париж миналата седмица. "В отговор на въпроса, който ми беше зададен за изпращането на войски, заявих, че нищо не е изключено", припомни той.

"Това не означава, че обмисляме изпращането на френски войски в Украйна в близко бъдеще, а че започваме дебат и мислим за всичко, което може да се направи в подкрепа на Украйна, особено на украинска територия", посочи още френският президент.

Той заяви, че участниците в срещата в Париж са се споразумели за пет области, в които искат да направят повече: киберзащита, съвместно производство на военно оборудване в Украйна, сигурност за страните, пряко застрашени от руската офанзива в Украйна, по-специално Молдова, възможност за подкрепа на Украйна на границата ѝ с Беларус и операции по разминиране.

"Освен това винаги съм бил ясен относно нашата рамка: ние не воюваме срещу руския народ и отказваме да влезем в логиката на ескалацията", подчертава Макрон.