Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти отхвърли предложението на украинския президент Володимир Зеленски да посети страната, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Маккарти предупреди, че републиканците в настоящия Конгрес няма да позволят на Вашингтон да предостави неограничена и необоснована финансова помощ на Украйна, след което Зеленски отбеляза, че председателят на Камарата на САЩ би могъл по-добре да определи позицията си по този въпрос, като посети страната и нейната столица.

След като журналисти от CNN предадоха поканата на украинския президент на Маккарти, председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подчерта, че посещението в Киев не влиза в плановете му. Според него "няма нужда да ходи в Украйна“, за да разбере как се разпределят средствата, отпускани от САЩ. "Ще продължа да получавам доклади и друга информация, но не е нужно да ходя в Украйна или Киев, за да видя това“.

Punchbowl News съобщи, че представители на украинските власти се опитват да организират телефонен разговор между Зеленски и Маккарти. 

Киев полага усилия на фона на факта, че редица републиканци в Камарата на представителите публично са се обявили против отпускането на допълнителни средства за Украйна, въпреки че повечето конгресмени са за по-нататъшна подкрепа за страната. САЩ са похарчили повече от 113 млрд. долара по време на конфликта, като над 50 млрд. от тази сума са за военна помощ. През ноември 2022 г. републиканците подготвиха резолюция за контрол върху изразходването на средствата, предоставени от Конгреса в помощ на Киев.