По повод Закона за сдруженията и фондациите, т.е. решенията на Комисията по имената, още веднъж подчертаваме, че те не са насочени срещу конституционно гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни лица, които създават дискомфорт сред всички граждани на страната. Това се казва в изявление от Министерството на външните работи на югозападната ни съседка по повод реакцията на официална София във връзка с решението от четвъртък на Министерството на правосъдието на Северна Македония, с което нарежда на културния клуб в Битоля "Иван Михайлов" да смени името си, съобщава скопското електронно издание "Фокус“.

В този смисъл, посочват от МВнР в Скопие, Комисията по имената взема "достойни решения в съответствие със законовата уредба и стремежа да се запази същността на мултиетническото общество. В България това решение се тълкува като стъпка към забрана на сдружението на македонските българи“.

"МВнР активно си сътрудничи със сдружения и организации от неправителствения сектор и подпомага тяхното ангажиране, в съответствие със съществуващата нормативна база, която регламентира създаването и дейността на такива сдружения. Устройството и социалните обстоятелства в Република Северна Македония са международно признати като пример за това как трябва да се защитават правата на малцинствата и да се подхранват различията, основани на правата на колективна идентичност“, се посочва още в разпространеното съобщение.

В същото време се добавя, че работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия, от друга страна, има пълната подкрепа на институциите на Република Северна Македония, но нейната работа не е свързана със Закона за сдруженията и фондациите , т.е. условията, при които се създават и функционират сдруженията на гражданите.

"Северна Македония има високо ниво на защита и зачитане на правата и националните, езикови и културни особености на всяка общност и това право не е ограничено, нито може да бъде ограничено", уверяват от македонското МВнР.