Министерството на външните работи на Северна Македония ще реагира и ще изпрати вербална нота до официална София с искане да се разграничи от изказването на Костадин Костадинов, депутат и лидер на политическа партия "Възраждане“, и да "осъди днешната му реч на омразата, която безспорно съдържа териториални претенции“. Това подчертаха от външнополитическото ведомство в Скопие пред "ТВ 24“.

"Тези послания не само са в пряко противоречие с духа на Договора за приятелство, чиято същност е взаимното уважение като основа за насърчаване на добросъседските отношения, но и послания, които не са в духа на европейските ценности и нашето общи евроатлантическо сътрудничество. За днешния инцидент ще бъде изпратена вербална нота до Министерството на външните работи на България“, увериха от Скопие.

Припомня се, че по-рано през деня Костадинов заяви, че партията му ще направи постъпки в централата на ЕС и европейските институции, за да докаже, че Македония и България са едно.

Той обяви и "образоването на европейските партньори за фактическата истина за македонския език“. Коментарите му бяха по повод изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която обяви в Скопие, че македонският език е признат и ще бъде официален език в Европейския съюз.