Македонското дружество "Илинден“ от Тирана е внесло молба до председателя на албанския парламент Линдита Никола, с която от името на македонците се иска създаването на две общини - Голо Бърдо и Гора, предава МИА.

Това искане идва по време на обсъждането на специалната комисия за териториално деление, като искането се основава на "Закона за защита на националните малцинства в Албания“.

Според председателя на дружеството Никола Гюрджай в обяснението на искането са посочени "основателни причини за това законно искане на македонците от двете области“, в които трябва да бъде признато наличието на българско малцинство в страната

"След териториалното разделение в Република Албания, което се случи през 2014 г., районите на Голо Бърдо и Гора, където живее македонско население, останаха незастроени. Освен това македонците не са представени в местната власт. През 2014 г. правителството премахна общините Требище, Острени и Стеблево в област Голо Бърдо и присъедини първите две към община Булкиза, а община Стеблево към община Либражд. Общините Шищавец и Запот в област Гора, от друга страна, след премахването бяха присъединени към община Кукс“, заяви Гюрджай за МИА.

Според него създаването на общините Голо Бърдо и Гора ще защити етническата, езиковата, културната и религиозната идентичност на "македонското национално малцинство“ в тези райони. Освен това ще укрепи икономиката на жителите и ще даде възможност за развитие на районите, които са най-слабо развитите в страната.