Македонски общественици и историци публикуваха поздравително писмо преди откриването в неделя на македонския клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград, пише скопското електронно издание "Република“. Писмото, под което са се подписали петдесет експерти, ви предаваме изцяло.

 

"С постоянство най-накрая показахте, че можете да успеете. Вашата упоритост и търпение ви накараха да осъзнаете за какво сте се борили години наред, не с оръжия, а с международното право на ваша страна. Този успех е резултат от вашата всеотдайност и решимост за това, което сте и кои сте, осъзнавайки своето съществуване от векове, че сте македонци. Този акт по същество показва съединителната тъкан между вас като македонци в България, македонците в Македония и третото поколение македонци от Канада, които, без да забравят своите корени, инвестираха в откриването на Македонския културен клуб в Благоевград "Никола Вапцаров“.

Искрени поздравления за този огромен успех с надеждата, че това ще бъде само пътна карта и началото на това как трябва да се развиват истински приятелски и добросъседски отношения между Македония и България. А самото име на клуба е името на човек, който, както казва акад. Гане Тодоровски, е "продукт от утробата на този народ и на тази страна и че най-красивите стихове, написани от неговата творческа мисъл, са свързани с Македония". Кръщаването на клуба на негово име му отдава истинска и искрена почит.

Няма съмнение, че с откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров“ вие ще прегърнете всички предизвикателства, които носи откриването му и нека очакваме в бъдеще премиерът Ковачевски да спази обещанието си да открие македонски културен център в България с подкрепата на Министерството на културата на Република Македония.

Поздравявайки Ви с откриването на Македонски културен клуб "Никола Вапцаров“, ние се надяваме, че Вие, македонското малцинство, ще станете мост за развитие на искрено и истинско приятелство и добросъседство между македонския и българския народ чрез признаване и зачитане на различията: идентичност , език, история и култура“.