Радикалната македонска ляво-националистическа партия Левица обяви, че ще внесе инициатива за забрана на новооснованото Сдружение "Цар Борис Трети“ в Охрид, пише скопското издание "Слободен печат“.

"Свободата на сдружаване на гражданите като конституционно гарантирано право има свои ясни граници, за да се предотврати насилственото разрушаване на конституционния ред на РС Македония, подбуждането и призоваването към военна агресия и разпалването на национална, расова или религиозна омраза или нетолерантност“, обясняват решението си от партията.

Според Левица създаването на сдружения с имената "Ванче Михайлов" и "Цар Борис III" е "пряко насочено към насилствено срутване на конституционния и държавен ред на Република Македония и особено към разпалване на национална омраза".

"Очакваме реакция от страна на прокуратурата и други държавни органи, които да действат и да предотвратят тази опасна тенденция за налагане и превъзнасяне на доказани фашистки дейци и държавници на държави окупатори, на което реагира и еврейската общност в Македония“, заключават те.