Бившият кмет на село Пустец в Албания Едмонд Темелко от името на "Дружество Преспа" е публикувал "прокламация", призоваваща за "общомакедонско помирение и обединение в Албания, за да се защити идентичността на македонския народ - името, езика, културата, историята и територията". Албанското правителство се призовава да защити македонските права и свободи в Албания от "българската агресия за денационализацията и асимилацията на македонците в българи", прдава MaxFax.

"Фокус" публикува прокламацията на "Друштво Преспа" без редакторска намеса

Изправени пред агресията на българската асимилация на македонците в Албания, съзнавайки последиците от антимакедонизма на София в Албания, ние обявяваме прокламация за общомакедонско помирение и обединение в Албания.

(1) Призоваваме за общомакедонско помирение и обединение в Албания, за да защитим идентичността на македонския народ - името, езика, културата, историята и територията, защото ние сме единствените по-силни от агресията на всички и опитите за денационализация и асимилация.

(2) Ние отхвърляме резултатите от миналогодишното преброяване в Албания, проведено от 18 септември до 30 октомври и удължено до 16 ноември 2023 г., и ги считаме за груб фалшификат, тъй като не отразяват реалния брой на етническите македонци в Албания.

Ние сме обезпокоени от съобщението на Статистическия институт на Албания, че 2281 "северномакедонци" живеят в Албания, въпреки че 5512 македонци са били регистрирани (дори приемливо) при преброяването от 2011 г.

Считаме за груб преброителен фалшификат публикуваното число от 7957 "българи" в Албания, повече от преброяването в Македония през 2021 г. – 3504.

Продължаваме да твърдим, че в Албания няма "етнически българи", в нито едно преброяване от 1912 до 2023 г. няма нито един "българин" на територията на цялата Албания!

(3) Категорично осъждаме използването на термина "северномакедонци" от Статистическия институт и използването на име на държава като заместител на македонската етническа общност в Албания, която вече е призната в Закона за защита на националните малцинства. в Албания от 2019г.

(4) Настояваме кметът на община Пустец и македонците в Албания да отхвърлят всички посещения и всякаква материална помощ от българския посланик в Тирана, правителството в София и различни български фондации, защото България прави това, за да покаже на света, че македонците в Албания са българи.

(5) Етническите македонци са лоялни албански граждани и представляват неотменна и неделима част от македонския народ като носител на държавността в Македония.

(6) При всички различия между нас, македонците, по пол и гражданство, само Македония е нашият единствен общ знаменател, само Македония е нашето единство и единствено обединяващо. С Македония няма, без Македония ще изчезнем всички заедно!

(7) Искаме извънреден изборен конгрес на единствената македонска партия в Албания - Македонски алианс за европейска интеграция за всички органи на всички нива, в името на кадровата консолидация и единство на всички в защита на македонската идентичност - името, езика, културата и история на цялата територия на Албания.

(8) Апелираме към албанското правителство да защити македонските права и свободи в Албания от българската агресия за денационализацията и асимилацията на македонците в България. Искаме отговорност от правителството на Албания, защото е допуснало българското посолство в Тирана и българското правителството в София да се намесва грубо във вътрешните работи на Албания по време на провеждането на преброяването чрез подкупване и раздаване на български паспорти в населените места, където живеят македонците в Албания!

9) Призоваваме правителството на Македония да се погрижи за правата и свободите и положението на македонската общност в Албания.

(10) Искаме от Европейския съюз да вземе мерки срещу Република България, която манипулира македонците в балканските страни, като им дава български паспорти като възможност за емиграция в Западна Европа поради лошата икономическа ситуация в Албания, при условие че подписват писмена декларация, че са "българи".

(11) Изразяваме нашата готовност сами да организираме неофициално преброяване на македонците в Албания, поради липсата на доверие в Статистическия институт на Албания.

(12) Призоваваме към единство всички македонци от Албания, които живеят и работят по света с цел защита на македонската идентичност в Албания пред институциите на правителството в Албания и Македония и пред международните организации за човешки и граждански права и свободи.

(13) Тази Декларация ще бъде подписана от всички заинтересовани страни.