Людмила Навалная обяви, че е успяла да види тялото на сина си Алексей Навални, предаде Reuters.

"Изнудват ме, поставят ми условия къде, кога и как да бъде погребан Алексей" е  заявила тя.

Алексей Навални почина в петък (16 февруари) в наказателна колония в Русия и оттогава семейството му дни наред се опитва да получи достъп до тялото му.

Помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи в понеделник (19 февруари), че тялото му няма да бъде освободено в продължение на две седмици, докато не бъдат направени допълнителни изследвания.

"Следователите заявиха на адвокатите и на майката на Алексей, че няма да им дадат тялото. То ще бъде подложено на някакъв вид "химическа експертиза" още 14 дни", написа по-рано говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Руски съд ще заседава почти две седмици, за да разгледа и делото, заведено от майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални, което оспорва отказа на властите да освободят тялото на сина й.

Людмила Навалная се опитва да получи тялото на сина си от събота, след смъртта му.

Изслушване при закрити врати е насрочено за 4 март, съобщиха руски държавни медии в сряда, като се позоваха на служители на съда.

Руските власти обявиха в петък, че 47-годишният Навални е починал в затворническа колония с най-високо ниво на сигурност близо до Полярния кръг, където е бил затворен. Смъртта му предизвика критики към Русия в целия свят, като много световни лидери и критици обвиниха руския президент Владимир Путин.

Руската федерална затворническа служба съобщи, че Навални се е почувствал зле след разходка и е изгубил съзнание, като отбеляза, че е била извикана линейка, но усилията на екипа да го реанимират са били неуспешни.