Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс направи изненадващо посещение в Украйна, като стана първият републикански кандидат за президент, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски по време на кампанията, съобщи NBS News

Визитата идва в решаващ момент от войната, точно след бунта на групата наемници "Вагнер" и смъртоносния руски ракетен удар по пицария в Краматорск, Украйна. 

Пенсе откровен за подкрепата си за Украйна и този ход изпраща силно послание, че той вярва, че САЩ трябва да играят водеща роля в борбата на страната срещу Русия. Това също така поставя Пенс в уникална позиция в рамките на Републиканската партия - партия, някога доминирана от хора, които се застъпват срещу нарастващото руско влияние, но сега се ръководи от човек, който многократно е възхвалявал руския президент Владимир Путин и чиято база до голяма степен не е заинтересована от подкрепата на Украйна, пише американската телевизия.

"Вярвам, че Америка е лидерът на свободния свят“, е заявил Пенс пред NBC News. "Но идвайки тук просто като гражданин – да мога наистина да видя от първа ръка героизма на украинските войници, държащи фронта в тези гори, да видя героизма на хората тук в Ирпин, които удържаха руската армия, да видя семействата, чиито домове са буквално обстрелвани в разгара на безсъвестна и непровокирана руска инвазия. Това просто заздравява решимостта ми да изпълня моята задача, да продължа да призовавам за силна американска подкрепа за нашите украински приятели и съюзници."

Пенс е отдели един ден, за да види от първа ръка зверствата, които украинците са преживели през последните 16 месеца и да посети Мошун, Буча и Ирпин - три града, които руските сили окупираха и опустошиха - в допълнение към срещата с с президента на Украйна Володимир Зеленски, допълват от NBC News. 

Един от главните съветници на Зеленски, Михайло Подоляк, е заявил, че Пенс "разбира абсолютно ясно какво е Русия“. 

"Той дълбоко разбира Русия и дълбоко разбира естеството на този конфликт, че не става въпрос за територии, нито за някакъв бизнес, нито за нещо друго освен основното... тези ценности, за които са създадени Съединените щати“, е подчертал Подоляк, изричайки " свобода, конкуренция и демокрация“.

"Става въпрос за подпомагане на страна, която е готова да защити фундаменталните, основни ценности, върху които са изградени Съединените щати като цяло“, е добавил той. 

Бъдещето на американската подкрепа за украинските военни усилия е под въпрос и гласоподавателите, които Пенс се опитва да ухажва на републиканските първични избори, не са готови да помогнат на страната. В последното национално проучване на NBC News 52% от първичните гласоподаватели на Републиканската партия са заявили, че е по-малко вероятно да подкрепят кандидат, който подкрепя изпращането на повече средства и оръжия в Украйна, докато само 28% са заявили, че е по-вероятно.