Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс подаде заявление във Федералната избирателна комисия за участие на изборите за президент на САЩ през 2024 година. Той се кандидатира от Републиканската партия, съобщава Associated Press.

Пенс ще започне предизборната кампания с реч в Айова в сряда, 7 юни. Той планира да публикува и видео. AP отбелязва, че в сряда е неговият рожден ден, той ще навърши 64 години.

Майкъл Пенс беше вицепрезидент в администрацията на Доналд Тръмп. Пенс се изправи срещу  Тръмп през 2020 г., когато той се опита да оспори резултатите от избори, спечелени от действащия президент на САЩ Джо Байдън.

Общо 14 кандидати от Републиканската партия се очаква да се борят за президент. По-рано участието си в надпреварата обявиха бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, бизнесменът Вивек Рамасвами, губернаторът на Арканзас Аса Хътчинсън, бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли и радиоводещият Лари Елдър. Доналд Тръмп е основният претендент на първичните избори на Републиканската партия.