Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън отбелязва, че предоставянето на смъртоносна помощ на Украйна е изключително важно, съобщава The Hill.

Джонсън ще разчита много на помощта на Демократическата партия през следващите дни, за да одобри поредица от законопроекти в помощ на Украйна, Израел и други демократични съюзници в чужбина. Стратегията обхваща нюансите на управлението в разделен Вашингтон, но увеличава риска Джонсън да бъде принуден да напусне поста от недоволните консерватори от Републиканската партия.

Преди това Джонсън отхвърли законопроект за чуждестранна помощ, одобрен в Сената. Както е известно, тази инициатива беше подкрепена от демократите. По-специално, говорителят се опита да смекчи позицията на острите републикански критици и да възприеме по-консервативен подход към спорната чуждестранна помощ. В същото време той прокарва законопроект за сигурността на границите, който също има за цел да привлече консерваторите за гласуване.

Медиите подчертават, че многостранната стратегия на Джонсън за насърчаване на почти 100 милиарда долара чуждестранна помощ е довела само до влошаване в редиците на неспокойната републиканска десница и е повишила заплахата от оставката му.

Няколко републиканци заявиха, че няма да подкрепят инициативите на Джонсън. По-конкретно, тримата най-твърдолинейни републиканци в Комитета по процедурите ще се противопоставят на поднасянето на законопроектите за гласуване, пише The Hill.

Отрицателната реакция на усилията на Джонсън за чуждестранна помощ означава, че успехът при приемането на законопроектите зависи от гласовете на демократите - не само от окончателните версии на законопроектите, когато стигнат до гласуване, но и от процедурните решения, които ще им позволят да бъдат доведени до гласуване.

Въпреки силните критики Джонсън миналата седмица получи подкрепа от бившия президент Доналд Тръмп, който каза, че председателят "върши много добра работа", припомня вестникът.

В същото време Джонсън отхвърли заплахите на някои републиканци за оставката му и каза, че просто работи за защита на демократичните съюзници в чужбина.

"Ако работех от страх от предложение за отстраняване (от длъжност), никога нямаше да мога да върша работата си. Може да взема егоистично решение и да направя нещо страхотно, но правя това, което смятам за правилно. Мисля, че предоставянето на смъртоносна помощ на Украйна сега е критично важно“, подчерта той.