Престъпните мрежи в Западните Балкани са се превърнали в ключови актьори както на регионалните пазари, така и на пазара на наркотици в Европейския съюз, се казва в доклад на Агенцията по наркотиците на блока (EMCDDA) в понеделник, предава Reuters.

Докладът показва, че стратегическото географско положение на страни като Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, съчетано с високото търсене на наркотици, особено в Европейския съюз и Турция, са ускорили операциите на престъпните групи.

"Някои страни от ЕС са разположени на маршрути за трафик, които минават през Западните Балкани, преди да влязат отново в ЕС. Това означава, че потоците от трафик могат да бъдат сложни“, се казва в доклада на агенцията, който е част от по-голямо регионално проучване, проведено между 2019 г. 2022 г.

Значителни диаспори от региона в ЕС също осигуряват набор от лица, които могат да бъдат експлоатирани или вербувани в тези мрежи, се казва в доклада.

EMCDDA съобщи за оперативно присъствие на групи от Западните Балкани в Белгия и Нидерландия, където пристанищата на Антверпен и Ротердам са важни за разпространението и вноса на наркотици в ЕС.

Германия, Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство също са важни места за тези групи на пазарите на кокаин, хероин и канабис в Европа, казват от EMCDDA.

Тези подобни на мафията мрежи са приели и най-новите налични технологии за подобряване на ефективността на производството на наркотици, трафика и прането на пари, се казва в доклада.

Това включва сложно оборудване за отглеждане на закрито, дронове или използване на криптовалути и криптирани комуникации.

Както Западните Балкани, така и страните от ЕС служат като убежище за престъпници, укриващи се от съперничещи престъпни групи или правоприлагащи органи.

"Съобщава се, че членове на италиански и турски престъпни мрежи избягват правосъдието, като се намират в Западните Балкани, докато руските престъпни организации се смятат за замесени в дейности по пране на пари по крайбрежието на региона“, отбелязват от EMCDDA.