Игнорирането на протестите на Северна Корея и продължаването на провокативните действия срещу Пхенян от страна на САЩ може да се разглежда като обявяване на война. Съответното предупреждение е направено от директора на отдела на Министерството на външните работи на КНДР Куон Чжон Гьон, който ръководи отношенията със САЩ, предава ТАСС, като се позовава на държавната информационна агенция на Северна Корея.

"САЩ трябва да разберат, че продължаването на провокативните действия, враждебността към КНДР, при пренебрегване на нашите многократни протести и предупреждения, може да се разглежда като обявяване на война срещу нашата държава“, заяви дипломатът.

По думите му, за да се прекъсне "омагьосаният кръг на военно напрежение" на Корейския полуостров, САЩ трябва да демонстрират своята "ефективна позиция", като се откажат от задълженията за разполагане на "стратегически активи“ в Южна Корея и спрат всички учения, насочени срещу КНДР. Това е единственият начин, подчерта Куон Йон Гьон.

Представителят на външното министерство на КНДР осъди Съвета за сигурност на ООН, "под влиянието на САЩ и техните сателити", за двойните стандарти. Пхенян е недоволен от обсъждането на "легитимното право на държавата на самоотбрана“, прилагането на което се проявява в изстрелвания на ракети, и пренебрегването на "действия, които увеличават военното напрежение, като разполагането на стратегически средства и провеждането на мащабни съвместни учения“ на САЩ и Република Корея. Поредното доказателство за настроенията на Сеул и Вашингтон за конфронтация е планираното посещение на официални лица в базата за атомни подводници на САЩ, подчерта той.

"Това показва, че Съветът за сигурност на ООН се деградира в инструмент за натиск на САЩ върху КНДР“, добави високопоставеният дипломат. Ако Съветът за сигурност продължава да нарича законното незаконно, а несправедливостта справедливост, това може да има негативни последици под формата на повишено напрежение на полуострова. Дипломатът също обеща драстични контрамерки, ако правото на КНДР на самоотбрана отново, по настояване на САЩ, стане предмет на обсъждане в Съвета за сигурност на ООН.